Ревматоиден артрит (РА) - симптоми, причини и лечение

 Ревматоидният артрит (РА за кратко, известен преди като ревматизъм) е хронично, имунно-медиирано заболяване на съединителната тъкан без видима причина. Заболяването се характеризира предимно със симетрично ставно възпаление и системни симптоми.

Какво е ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит е хронично и прогресиращо заболяване. Късно диагностициран и нелекуван, той води до тотално разрушаване на ставите, инвалидност, инвалидност и дори смърт. Ето защо е толкова важно бързото разпознаване и прилагане на лечението.

Ревматоидният артрит започва с възпаление в синовиума на ставите, което от своя страна води до разрушаване и деформация на ставния хрущял и самите стави и тяхната скованост.

Заболяването е коварно и отнема няколко седмици, за да се развие. 10-15 процента са пациенти със симптоми на заболяването в рамките на няколко или десетина дни.

В 70 процента. в случаите периодите на ремисия се редуват с обостряне на симптомите. При липса на лечение влошаването на функционирането на ставната система продължава да прогресира. Около 15 процента случаите са леки, заболяването и разрушаването на ставите са по-бавни.

В момента със съвременното лечение при повечето пациенти се постига ремисия на заболяването. Останалите 5 процента. случаи са пациенти, които са преживели самоограничаващ се ревматоиден артрит или епизодична форма.

Смята се, че 1 на 100 души в развитите страни страдат от ревматоиден артрит.

Първите симптоми са най-чести през 4-то и 5-то десетилетие от живота, но могат да се появят по-рано или по-късно. Жените са много по-склонни да се разболеят от мъжете. В зависимост от оценките може да е три или дори четири пъти по-често.

Симптоми на РА

Заболяването обикновено се развива за период от няколко до няколко седмици, като симптомите се засилват постепенно. По-рядко симптомите стават много досадни в рамките на няколко или няколко дни.

Системните симптоми не са специфични, рядко предшестват РА и се появяват по-често в по-възрастните групи.

Общите симптоми включват:

  • слабост и умора,
  • лека загуба на тегло,
  • субфебрилна температура,
  • мускулни болки,
  • намален апетит.

Колкото по-бързо се развива РА, толкова по-нисък е интензитетът на общите симптоми и толкова по-голям е интензитетът на ставните симптоми. 

Ставни симптоми на РА 

Характерно е, че при РА заболяването засяга едни и същи стави от двете страни на тялото. Първоначално засяга ставите на краката и ръцете, с възможно по-късно прогресиране към по-големи стави - коленнилакътнитазобедрени и раменни стави. Шийният гръбначен стълб се засяга много рядко.

Заболяването може да започне и по по-малко обичайни начини, като възпаление на една голяма става или мигриращи болки в различни стави.

RA, извънставни симптоми

Поради факта, че ревматоидният артрит е заболяване на цялото тяло или, с други думи, системно заболяване, а не само заболяване, засягащо ставите, в неговото протичане могат да се появят и други симптоми и заболявания: 

  • Сърдечно-съдова система - РА допринася за по-бързото развитие на атеросклерозата, чиито усложнения са най-честата причина за преждевременна смърт при хора, засегнати от заболяването. Наличието на атеросклероза от своя страна предразполага към исхемична болест на сърцето, включително инфаркт на миокарда.
  • Развитието на РА също е свързано с възможността за развитие на перикардит, кардиомиопатия, увреждане на клапите и белодробна хипертония. 
  • Васкулитът е рядко, но сериозно усложнение. Тяхната роля в тялото е, наред с други кръвоснабдяването на всички системи и органи, така че ако в тях възникне възпаление и се нарушат функциите им, съществува риск от исхемия на органа.
  • Васкулитът може също да бъде симптоматичен за язви и/или некроза на кожата и върховете на пръстите.
  • Най-честите сърдечно-съдови симптоми включват намалена толерантност към упражнения, задух, задух и болка в гърдите.
  • Скелетна система - Някои лекарства, особено глюкокортикостероиди, които се използват за лечение на РА, и намалената физическа активност значително намаляват костната плътност, което води до развитие на остеопороза и по този начин увеличава риска от фрактури.
  • Ревматоидни възли - безболезнени подкожни тумори с повече или по-малко твърда консистенция, които обикновено се намират на места, изложени на натиск: на предмишниците, около лакътната сгъвка, над ставите и в сухожилията, понякога могат да се образуват и в органи.
  • Мускулна система - при РА може да се наблюдава мускулна слабост и мускулна атрофия. Рядко се запалват.
  • Дихателна система – наличието на ревматоиден артрит предразполага към развитие на пневмония, бронхиолит и плевра, както и белодробна фиброза. Най-честите респираторни симптоми включват болка в гърдите, суха кашлица и задух.
  • Очна система - синдромът на сухото око е доста често срещан в хода на заболяването. Това се проявява с усещане за чуждо тяло или пясък под клепачите. Други очни състояния, свързани с РА, включват кератит, склера и еписклерит.
  • Сърдечно-съдова система - пациентите с РА много често са диагностицирани с анемия, т.е. анемия, и необичайни количества левкоцити, т.е. бели кръвни клетки. Ако RA е по време на обостряне на симптомите, резултатите от теста могат да покажат тромбоцитопения, т.е. увеличение на броя на тромбоцитите в кръвта. Освен това пациентите са по-склонни да развият инфекции и рискът от развитие на лимфоми се увеличава. Лимфаденопатия и спленомегалия (уголемяване на далака) също се наблюдават по-често при пациентите.
  • Нервна система – най-честите състояния и заболявания включват синдром на карпалния тунел, полиневропатии и натиск върху гръбначния мозък. Натискът върху гръбначния стълб може да се разпознае по появата на слабост или пареза на крайниците, изтръпване, изтръпване, сетивни нарушения или главоболие.
  • Отделителната система - получаването на РА и неговото лечение може да причини различни видове възпаления и увреждане на бъбреците.
  • Причините за РА

    Много е трудно да се определят конкретните причини за развитието на заболяването. Появата му се влияе от много фактори, включително:

    • пол - жените са три или дори четири пъти по-склонни да развият ревматоиден артрит, отколкото мъжете,
    • имунни нарушения - при РА тялото погрешно разпознава собствените си клетки и ги третира като "чужди", което означава, че антителата, произведени в тялото, се борят и унищожават клетките на собственика,
    • генетични фактори,
    • фактори на околната среда:
      - тютюнопушене - тютюнопушенето е друг фактор, който повишава риска от развитие на ревматоиден артрит. Пушачите, диагностицирани с РА, страдат по-тежко от заболяването,
      - пародонтоза,
      - стрес - драстични преживявания и съпътстващият го огромен стрес могат да предизвикат симптомите на РА,
    • инфекции – възможно е определени микроби да са отговорни за причиняването на възпалителния процес, който се проявява по време на хода на заболяването.

    лечение на РА

    Понастоящем ревматолозите използват насоките на EULAR, за да планират терапия, която е подходяща за пациента. Както се препоръчва, най-важно е да започнете интензивно лечение възможно най-скоро, за да постигнете ремисия.

    Това се дължи на факта, че лекари и изследователи смятат, че в началните стадии на заболяването има т.нар. прозорец от терапевтични възможности, следователно бързото лечение дава шанс да се спре по-нататъшното прогресиране и да се избегне необходимостта от хронично лечение.

    Освен това, прилагането на лечение възможно най-бързо помага за облекчаване на симптомите на заболяването и предотвратява прогресивното влошаване на ставите. Подходящото лечение е ключът към поддържане на физическа годност и избягване на инвалидност.

    Един от важните принципи в тези насоки е честата оценка на напредъка на лечението на всеки 1-3 месеца, като се приема, че ако не се постигне подобрение или ремисия 3 до 6 месеца след започване на терапията, лечението трябва да се промени.

Коментари

Популярни публикации от този блог